Gelişen teknoloji ve değişen dünya ile beraber sosyal medya sitelerinin insanların arasında hızla yayılması, beraberinde bazı sorunları da getirir. Özellikle sürekli olarak paylaşımda bulunma isteği veya takip etme isteği nedeniyle, birçok insan sosyal medya bağımlısı olmuş durumdadır. Bildirimleri ve gelişmeleri kaçırma korkusu olarak tanımlanan FOMO, bir adet sosyal medya hastalığıdır.
Sürekli olarak sosyal medya hesaplarının kontrol edilmesine ve gündemi kaçırma korkusu yaşanmasına sebep olan bu hastalık, nomofobi olarak da bilinir. Sanal alemde fazlaca yer edinmek, insanların kendilerini daha iyi hissetmesine sebep oluyor. Çünkü gelen yorumlar veya beğeniler karşısında kendisini onaylanmış ve kabullenilmiş hisseden kişiler, sosyal medya bağımlılığı nedeniyle çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyor.
Bilinç Kontrolünün Bozulması
İnsanlar, sanal alemde sıkça gezinmeye başladıktan sonra beyindeki ödül-ceza kavramlarında bazı değişiklikler oluyor. Sosyal medya hesaplarında gezinmeyi, beyin sistemine kaydediyor ve bu yapılmadığı zaman kişide eksiklik veya rahatsızlık hissi oluşuyor. Beyin, temel ihtiyaç olarak kaydediyor ve insanların sanal uyuşturucuya maruz kalmasına ve muhakeme yeteneğini kaybetmesine neden oluyor.