High Dinamic Range’in kısaltılmış hali olan HDR, tek bir fotoğraf çekebilmek yerine en az üç fotoğrafı kullanarak ve aydınlık bölgelerine yeniden değerlendirilebilir özellikler katan bir özelliktir. Günümüzde akıllı telefonlarda da yer almaya başlayan HDR teknolojisi nedir ve nerelerde kullanılır diye merak ediyorsanız bu yazımıza göz atabilirsiniz.

Normal fotoğraf ve video çekimlerinde üç ayrı fotoğrafı yazılımlar ile bir araya getirebilirken, HDR özelliği sayesinde tek bir çekim sayesinde bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Karelerinizin daha aydınlık ve karanlık olan noktalarını yeniden işleyen HDR teknolojisi sayesinde daha doğal görünümlü ve canlı kareler ortaya çıkartabiliyorsunuz.

HDR teknolojisinden yararlanırken temel olarak üç ayrı fotoğraf çekildiği için normal çekimlere göre akıllı telefonlarınız daha yavaş çalışmaya başlayabilir. Fakat doğru zamanlarda HDR kullandığınız zaman ortaya çıkan sonuçlar inanılmaz güzellikte olabileceği için HDR özellikleri artık çoğu kullanıcının vazgeçemediği özellikler arasında yer almaktadır.

HDR Hangi Durumlarda Kullanılmalı?

HDR özelliğini kullanmak bazı durumlarda işinize yaramayabilir. Bu yüzden HDR özelliğini kullanırken yoğun güneş ışığının olduğu alanlarda bir kişinin yüzünü fotoğraflamaktan uzak durmalısınız. Bu tür ortamlarda fotoğraf çektiğiniz zaman kişinin gözlerinin parlamasına ve doğal gözükmeyen bir genel görünüme yol açabilirsiniz.

Güneş ışığının dezavantajlarını kapatabilmek için ışığın geliş yönüne göre hareket edebilirsiniz. Manzara ve gökyüzü gibi fotoğraflar çekmek istiyorsanız doğru sonuçlara ulaşabilmek için HDR kullanabilirsiniz. Burada yine dikkat etmeniz gereken nokta güneş ışığı olacaktır.

Fotoğraf çektiğiniz alanda aşırı canlı renkler var ise HDR bazı renklerin ön plana çıkmasını sağlar. Ancak HDR bu tür canlı ortamlarda renklerin birbirine karışmasına da yol açabilir. Bu yüzden gün ışığının yönüne göre HDR kullanıp kullanmama konusunda tekrar düşünmeniz gerekebilir.

Yoruma Kapalı.