Artık günümüzde kadınlar, eğitim ve kariyer derken anne olmayı hep ileri bir tarihe erteledikleri için anne olma yaşı gün geçtikçe ilerliyor. Fakat bu durum anne olmak isteyenlerin, gün geçtikçe bunu daha zorlukla başarmalarına sebep oluyor. Çünkü yaş ilerledikçe birçok risk faktörü ortaya çıkıyor ve bu da hamile kalmayı zorlaştırırken doğum riskini arttırıyor.

gebelik

gebelik

İleri Yaşlarda Hamile Kalmanın Yol Açabileceği Sorunlar

Gebelikte her zaman riskler olur. Fakat 20’li yaşlardaki gebeliklerle 30’lu 40’lı yaşlardaki gebelikler aynı değildir. Yaş ilerledikçe risk gittikçe büyür. Her ne kadar teknoloji ilerlese de anne adayının sağlık durumu çocuk sahibi olmaya elverişli olmayabilir. Bu yüzden 30’lu yaşlardan sonraki gebelikler mutlaka doktorun kontrolü altında tutulmalıdır. Çünkü bu yaşlarda düşük yapma, erken doğum, yüksek tansiyon ve bebeğin Down sendromlu olarak doğma riskleri olabilir.

gebelik

gebelik

Bu yaşlarda rahim içerisindeki miyomlara daha sık rastlanıldığı için iyi huylu da olsa tümörler meydana gelebilir ve gebelik sırasında anne adayının kanama yaşamasına sebep olabilir. Doktorlar, 35 yaşına kadar doğum için riskin az olduğunu fakat o yaştan sonra riskin giderek büyüdüğünü söylerler. Bunun sebebi, bu yaşlardan sonra kromozom anormalliklerinin görülebilmesi ve bebeğin Down sendromlu olarak doğabilme riskidir. Bu sebeple ileriki yaşlarda hamile kalmayı düşünenlerin mutlaka doktor kontrolünden geçip, herhangi bir sağlık problemi olmadığından emin olmaları ve gebelikleri boyunca kontrol altında tutulmaları gerekir.

Yoruma Kapalı.