Gebelik dönemi, kadınların beslenme düzenine ve beslenme şekline en çok dikkat etmeleri gereken dönemdir. Çünkü bu dönemde beslenme hem anne adayının hem de anne karnındaki bebeğin sağlık durumunun belirleyicisi oluyor. Üstelik bebeklerin dünyaya geldikten sonra da sağlık bakımından nasıl bir yaşam sürecekleri dahi gebelik döneminde anne adayının beslenme şekli ile yakından ilgili. Bu nedenle hamilelikte nasıl beslenmeliyim sorusunun yanıtını tüm anne adayları öğrenmeli.
Gebelik Döneminde Beslenme
Anne adayları bu dönemde; et, tahıllı gıdalar, süt ve süt ürünleri, meyve, sebze mutlaka tüketmeli. Beslenme uzmanları anne adaylarının tüm bu gıda grubunda yer alan gıdalardan her gün düzenli olarak az miktarda tüketmesi gerektiğinin altını çiziyor. Ayrıca haftada 2 gün balık, 2 gün tavuk, 2 gün kırmızı et ve haftada 1 gün de kuru baklagiller tüketilmesi gerektiği uzmanların önerileri arasında bulunuyor.
Halk arasında anne adaylarının “iki canlı” olduğu ve iki kişilik yemek yemesi gerektiği düşünülüyor. Oysa fazla tüketim bu süreçte anne adaylarının aşırı kilo almasına neden olmaktan başka bir değişim yapmıyor. Dolayısıyla gebelik döneminde kadınlar doydukları halde bebeklerinin gelişimini düşünerek yemeye devam etmemeli.
Gebelik Döneminde Aşırı Kilo Zararları
Bu durum faydanın aksine bebeğin sağlığına zarar dahi verebiliyor. “Çok yemek” yerine “faydalı gıdalardan az miktarda yemek” şeklinde bir beslenme alışkanlığı tercih edilmeli. Gebelikte aşırı kilonun aşağıdaki riskleri doğurduğu asla unutulmamalı.
- Hipertansiyon
- Zor doğum
- İri bebek
- Gebelik şekeri
Hamilelikte Ne Kadar Fazla Yenmeli?
Gebelik sürecinde anne adaylarının hamile olmayan bir kadından sadece 300 kalori daha fazla alması yeterli oluyor. 300 kalori ise her öğünde sadece 2 kaşık fazla yemek anlamına geliyor. Günde 2,5 litre su tüketmek de son derece önemli.