Bazı anne adayları, hamilelik döneminde fiziksel olarak değiştikleri gibi ruhsal olarak da değişime uğrayabiliyorlar ve bazı kadınlarda bu durum şiddetli ruhsal bozukluklara ve depresyona yol açabiliyor.
Depresyon sonucunda ise, anne adayı aşırı stres ve korkudan dolayı düşük tehlikesiyle bile karşı karşıya kalabiliyor.
Hamilelik Sürecinde Depresyona Neden Girilir?
Hamileliğin bazı belirtileri depresyonla karıştırılabilir. Bunlar halsizlik, yorgunluk, uykusuzluk, konsantrasyon bozukluğu ve iştah kesintisi gibi semptomlardır.
Eğer yaşanılan bu durumlar, anne adayının sağlığını ve davranışlarını etkileyip yaşam kalitesini düşürüyorsa biran önce doktora götürülmesi gerekir.
Hamilelik sürecinde depresif ruh halinin süresi artık iki haftayı geçmişse ve anne adayı bir türlü mutlu olamıyorsa, her şeye olan ilgi azaldıysa, kendine olan güveni azalmışsa ve artık kendini değersiz biri olarak görüyorsa, dikkatsiz, dalgın ve hiçbir şeyden keyif alamayan biri olduysa, uykusuz kalıyor veya tam aksine sürekli uyuyorsa bunlar hamilelik sürecinde depresyona girildiğine işaret olabilir.
Bu yüzden bu semptomlardan en az birini gösterdiğinde anne adayı mutlaka bir uzmana götürülmelidir.
Bu duruma düşme riski olan kişiler ailesinde böyle bir durum yaşamış olanlar, çok erken yaşta hamile kalanlar, aile içi geçimsizlik, parasızlık sıkıntısı yaşayanlar, çocuk istemeyenler ve çok fazla çocuğu olan kişilerdir.