Doğanın mucizeleri karşısında şaşırmamak mümkün değil! Herkesin bildiği karbon, çok yönlü işlevi olan bir element. Doğalgazdan elmasa kadar pek çok maddenin yapısını oluşturan karbon elementi üzerine araştırma yapan bilim insanları, laboratuar çalışmaları ile grafen yapıtaşını keşfettiler. Andrew Geim ve Konstantin Novoselov’a (bilgisayar işlemci hızları ile ilgili çalışmaları nedeniyle) 2010 yılında Nobel Fizik Ödülü kazandıran buluş, teknolojik gelişmelerde kilit rol oynuyor.

grafen

grafen

Hayal Gücünü Zorlayan Ürünler!

Doğada serbest halde bulunmayan grafen olağan üstü niteliklere sahip. Kimyasal değişime uygun olan sıra dışı elektronlar, sağlamlık, hafiflik, esneklik, olağanüstü sertlik, süper iletkenlik gibi farklı özellikler gösterebiliyor. İki boyutlu olabilen dünyadaki yegane materyal grafen, çelikten 300 kat daha güçlü ve ısı iletkenliği ile elmastan bile önde. Kimyasal nitelikleri ile kolayca esneyebilen ve başka materyallerin üzerine kaplanabilen moleküller bilim ve teknoloji dünyasını heyecanlandırdı.

grafen malzemesi

grafen malzemesi

Son olarak Çin Bilim Akademisi uzmanları geleceğin süper molekülü grafenden mucize bir madde geliştirdi. Grafen tüplerinden elde edilen süper kimya ürünü kendi ağırlığının 40 bin katını taşıyabiliyor, 1cm² alanı 1 tondan fazla basınca dayanabiliyor ve yüksek ısıdan etkilenmiyor. Bunlar ne anlama geliyor? Uzay, teknotronik, otomotiv,tekstil gibi alanlarda yüksek teknoloji ürünleri sessiz sedasız tasarlanıyor. Hafif ve dayanıklı süper malzemelerden üretilmiş hayal gücünü zorlayan pek çok yenilik yakında insanlığın kullanımına sunulacak!

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

Yoruma Kapalı.