Kırmızı et ya da beyaz et gibi çeşidi ne olursa olsun et ve et ürünlerinin muhafazası son derece mühim. Gıda zehirlenmeleri gibi istenmeyen durumların yaşanmaması amacıyla et ve et ürünlerinin doğru şekilde saklanması gerekir. Aksi halde kısa ya da uzun vadede çeşitli sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Hatta yaşadığınız sağlık sorunlarının sebebinin hatalı et saklama olduğunu dahi fark etmeyebilirsiniz.
Peki, et nasıl saklanır ve etleri muhafaza ederken nelere dikkat etmek gerekir? Öncelikle; türü ne olursa olsun tüm et ve et ürünlerinin soğuk bir ortamda bekletilmesi gerektiğini unutmayın. Dolayısıyla etler, oda ısısında muhafaza edilemez. Buzdolabı ya da derin dondurucu kullanılarak saklanması gerekiyor.
Et Buzdolabında Nasıl Saklanır?
Kasaptan ya da marketten satın aldığınız etlerin daha önce soğuk bir ortamda bekletildiğini unutmayın. Etler kesildikten sonra kasaplara ya da marketlere ulaştırılmadan önce 0 ila 1 derece sıcaklıkta en az bir gün bekletilir. Dolayısıyla satın aldığınız eti, oda ısısında uzun süre bekletmeden ve ısısının yükselmesini önleyerek eve ulaştırmanız gerekir.
Buzdolabında saklayacağınız etleri küçük parçalara ayırmayın. Et ne kadar küçük parçalara ayrılırsa, taze kalma, bozulmadan bekleme süresi de o kadar kısalır. Örneğin kıyma buzdolabında maksimum 1 gün bekletilmeli. Parça etler ise buzdolabında maksimum 3 gün bekletilmelidir. Kuruma olmaması için streç film ile sarabilirsiniz.
Et Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?
Daha uzun süre et muhafazası yapmanız gerekiyorsa buzdolabını değil, derin dondurucuyu tercih edin. Derin dondurucunun ısı düzeyi – 18 dereceden daha yüksek olmamalıdır. Eti buzdolabı poşetine ya da yağlı kâğıda sarmalısınız. Bu durumda etleri haftalarca bozulmadan muhafaza edebilirsiniz. Derin dondurucudan çıkardığınız etleri bir gün önce buzdolabına koyun. Çözüldükten sonra oda ısısına alarak pişirebilirsiniz.