Gebeliğin yirminci haftasından önce olan doğumlara düşük adı veriliyor. 20. haftadan sonra 37. haftadan önce yani 36. haftasını doldurmadan gerçekleşen doğuma erken doğum adı veriliyor. Türkiye’de gerçekleşen doğumların % 8’i erken doğumla sonuçlanıyor. Bu doğumların çoğu ise maalesef ölümle sonuçlanıyor. Prematüre olarak adlandırılan erken doğan bebeklerin akciğer gelişimi yeterli olmadığı için ölümler görülebiliyor.
Peki, erken doğum nedenleri ve belirtileri nelerdir?
Erken doğum nedenleri
- Erken doğumun sebeplerinden biri enfeksiyonlardır. İdrar yolu enfeksiyonu olan annelerde erken doğum riski 5 kat daha fazla.
- Vajinal enfeksiyonlar erken doğum eylemini başlatan sebepler arasında yer alır.
- Pek çok hamilelikte bebeğin sıvısının fazla olması erken doğum riskine sebep oluyor.
- Plasentanın doğum kanalını kapatması
- 16 yaşından küçük 35 yaşından büyük doğum yapmak
- Anne adayının; beslenmesine dikkat etmemesi, kansızlık, hipertansiyon, astım, diyabet, böbrek rahatsızlıkları görülmesi de erken doğum riskidir.
Erken doğum belirtileri
Erken doğumun en önemli belirtisi kasılmalar… Kasılmaların anne adayı tarafından tespit edilmesi gerekiyor. Bunun için avuç içi karın üzerine dokundurulur. Avcun altında rahmin toplandığı gibi bir his varsa kasılmadır. Doktorunuza haber vermelisiniz.
Kasılmaların dışında adet sancısına benzer kramplar ve ağrılar, pelviste dolgunluk hissi, geçmeyen bel ağrıları, akıntının artması ya da kanlı akıntı gibi değişik şekil alması, ishalle birlikte ortaya çıkan bağırsak krampları diğer belirtiler arasında sayılabilir.