Kişinin kendisine ve yakınlarına zarar verdiğini bildiği içsel etkilere karşı koyamama durumu dürtü bozukluğu olarak tanımlanır. Dürtü kontrol bozukluğu olan kişiler, çoğu zaman takıntı haline gelen dürtüsel davranışı gerçekleştirmeden önce gerginlik yaşarlar. Dürtüsel davranışı gerçekleştirdiklerinde ise büyük bir haz duyarlar ve mutlu olurlar. Dürtüsel eylemler çoğu zaman ilişkilerin bozulmasına, maddi kayıplara ve yasal sorunlara yol açabilir. Hatta dürtü kontrol bozukluğu olan kişiler intihar bile edebilir.
Dürtü Kontrol Bozuklukları
Aralıklı Patlayıcı Bozukluk, Kleptomani (hırsızlık), Piromani, Trikotillomani ve Patalojik Kumar Oynama dürtü kontrol bozukluğu sonucu gelişen rahatsızlıklardır. Aralıklı Patlayıcı Bozukluk rahatsızlığı çocukluk çağlarından ve 20’li yaşlardan itibaren ortaya çıkar. Hasta saldırganlık dürtüsüne engel olamaz. Mala zarar verme ve ciddi saldırı eylemlerinde bulunma şeklinde karşımıza çıkar. Kleptomanı ihtiyacı olmadığı halde hırsızlık yapma şeklinde ortaya çıkar. Çalma davranışından önce gerginlik hisseden hasta, dürtüsel davranıştan sonra büyük bir haz ve rahatlama hisseder. Kleptomanlar çalma eylemini tek başlarına yaparlar.
Piromani yangın çıkarma hastalığıdır. tekrarlı ve kasıtlı şekilde yangın çıkaran hastalar dürtülerini kontrol edemezler. Trikotillomani saç yolma hastalığıdır. Farkedilir derecede saçını yolan hasta, belirgin bir saç kaybına neden olur. Yolma öncesinde belirli bir gerginlik yaşayan hasta yolma işleminden sonra rahatlar. Patalojik kumar oynama hastalığı da dürtü bozukluğuna bir örnektir. Tekrarlı ve sürekli kumar oynayan kişi, sonuçlarını bildiği halde kumar oynama dürtüsüne engel olamaz. Patalojik kumar oynayanlar devamlı olarak kumar oynamak için kafa yorarlar. Başarısız bırakma girişimleri vardır. Giderek artan miktarda para ile kumar oynarlar. Sorunlardan ve olumsuz durumlardan kaçmak için kumar oynayan kişi, kumar oynama ölçüsü hakkında çevresine yalan söyler. Kumarda kaybettiği parayı kazanmak için tekrar kumar oynar.
Kumar oynamak için ihtiyaç duyduğu parayı karşılamak için yasa dışı yollara (hırsızlık, dolandırıcılık, sahtekarlık vb.) başvurabilirler. Kumar oynama alışkanlığı yüzünden ailesini, ilişkisini, işini, eğitim ve meslek hayatını riske atar hatta kaybedebilir. Kumar bağlı olarak ortaya çıkan ekonomik zorluklarla baş edebilmek için ailesine ve yakın çevresine güvenir. Patalojik kumar sorunu en çok erkeklerde görülür.Dürtü kontrol bozukluğu önemli bir ruhsal hastalıktır. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Tedavide ilaç ve psikoterapiden yararlanılır.