Bankacılık sektöründe personel alımı; denetim (Müfettiş yardımcılığı, kontrololörlük), pazarlama (uzman yardımcılığı, servis görevlisi, memurluk, MT) ve operasyonel (banko görevlisi, gişe sorumlusu, memur, asistan vb.) alanlarda yapılır. İhtiyaç duyulan görevler için banka sınavları her banka için belirsiz bir zamandır. Sıklıkla takip edilmeli ve en az 45 gün öncesinde duyurulan sınavlarda başarılı olabilmek için çok daha öncesinden hazırlamaya başlanmalıdır.
Banka Sınavlarının Farkı Nedir?
Özel sektördeki banka sınavları için KPSS puanı gibi bir şart gerekmez. Bankacılık için alınacak personelin sektörel yeterliliği sorgulanacak olduğundan, sorular genellikle hukuk, ekonomi ve finans bilgisi gibi alanları kapsar. Ağır formül içerikli sorular yerine, sektöre ve sosyal gelişmelere yönelik genel kültür beklentisi daha fazladır. Basit işlemlerle çözülebilecek, zekâ ve görsel içerikli sorular sınavların genel çerçevesini oluştururken mülakat değerlendirmeleri, sosyal ve kültürel donanım odaklı olacaktır.
Banka Sınavlarına Hazırlanma Kaynakları
Banka sınavları gibi özerk bir alana ait kaynaklar her zaman her yerde bulabileceğiniz türden veriler olmayabilir. Bunun için, banka sınavlarına hazırlık kitapları gibi özelleştirilmiş setler yararlanabileceğiniz yegâne kaynaklar olacaktır. http://www.akademiegitim.com.tr adresinde görebileceğiniz gibi banka sınavları kitapları; lise, önlisans ve lisans mezunları için ayrı ayrı oluşturuluyor. Her alan için; genel yetenek (Türkçe-matematik-şekil yeteneği- sayısal mantık-sözel mantık), genel kültür (tarih-coğrafya-yurttaşlık), genel bankacılık bilgisi, soru bankası gibi farklı kitaplar gerekli olan tüm bilgileri içeriyor.