Kuzey İrlanda Wake Forest Üniversitesi ve İrlanda’daki Trinity College’daki araştırmacılar, FIPEL olarak da bilinen alan kaynaklı polimer elektrominesans teknolojisine dayalı yeni bir ışık fikstürü geliştirdiler. FIPEL ışıkları üretmek ve bunları üretici pazarında bulmayı umut eden CeeLite adlı bir şirketle çalışıyorlar.
FIPEL Ampüller Nasıl Çalışır?
Eski moda akkor lamba ampullerdeki cıva veya filamentler yerine FIPEL ışıkları, bir iridyum bileşiği ve az sayıda karbon nanotüpü ile plastik emdirilmiş polimerlerin çok katmanlarını içerir. İkincisi, saç telinin 1 / 10,000’i kadar küçük olan laboratuarlarda inşa edilmiş silindirik yapılardır. Geleneksel materyallerle karşılaştırıldığında, bu nano malzemeler artan güç, kimyasal reaksiyon veya iletkenlik gibi yeni özelliklere sahip. Elektrik akımı FIPEL tüpüne aktığında, flüoresan tüpteki cıva içinden geçen elektrik akımı gibi tüyleri de üretmesini sağlıyor. Bu enerji, ışık oluşturmak için polimerlerden süzülür.
FIPEL Ampul Avantajları Nedir?
Flüoresan ışığından daha uzun süren ve sessiz olan yeni bir ampul olan FIPEL; akkor ampullerden daha az enerji harcıyor ve kompakt flüoresan ışığı (CFL) kullanıyor, ancak CFL’nin mavimsi ışığını veya ışık yayan diyot (LED) ampulünü yaymıyor. Enerji açısından, FIPEL ışığı bir LED ile yaklaşık aynı düzeyde, bir CFL’den iki kat daha enerji verimli ve az miktarda cıva içeren CFL gibi kostik kimyasallar içermiyor. Ayrıca plastik olduğu için FİPEL’in geri dönüşümü kolay. Ampul yaklaşık 25.000 ila 50.000 saat, LED ile aynı ömre sahip.